Заголовки новин :
Home » , , » Скласти бізнес план страусиної ферми легко

Скласти бізнес план страусиної ферми легко

четвер, 28 лютого 2013 р. | 06:29


Страус - найбільший птах на Землі. Ці тварини є єдиними генетичними предками динозаврів, яких можна зустріти в нинішній час. Страус африканський - це єдиний представник Страусоподібних. Сьогодні в Україні за неофіційними даними налічується близько 50 страусиних ферм (наявність декількох страусів не вважається), а поголів'я страусів у країні становить 5000-6000 особин. Для порівняння, поголів'я свиней - 15,8 млн особин, а корів 9,4 млн. Так що бізнес-ідея створення страусиної ферми далеко не позбавлена ​​підстав. Нижче ми наведемо доказ цього і приблизний бізнес план страусиної ферми.

Місце для ферми


Страусам необхідно велике пасовище. Так, для ферми з 25 сімей (75 особин) з урахуванням подальшого розмноження потрібно близько 9 га землі. Краще вибирати пасовище з ухилом на південь - так територія ферми буде отримувати набагато більше сонячного тепла. Але чорний африканський страус морозів не боїться і спокійно гуляє по засніжених полях. Температуру повітря в приміщенні достатньо підтримувати не нижче 15° С. Слід категорично відмовитися від облаштування страусиної ферми в місцевості з підвищеною вологістю.

Переваги страуса

Не дарма страуса називають коровою в пір'ї. Африканський чорний страус досягає до 2,7 м у висоту і до 160 кг. Якщо від корови можна отримати 250 кг м'яса, то від самки страуса - до 1 800 кг. Мається на увазі, що одна самка страуса дає потомство на 1,8 т м'яса за той час, коли корова дає 1-2 телят. Крім усього іншого, страусине м'ясо та яйця мають дуже низький рівень холестерину і вважаються дієтичними.

Тривалість життя страусів сягає 70 років. При цьому самки досягають виробничого віку в 18 місяців, і триває він до 35 років; у самців - з 2,5 років і триває до 40 років. Тобто покупку страусиної сім'ї (3 особини) можна вважати довгостроковою інвестицією.

Страусивництво, напевно, єдиний вид діяльності, який практично безвідходний. На страусиній фермі Ви отримаєте:

Страусине м'ясо

Забійної ваги птиці досягають дуже швидко - на це йде близько 10 місяців. Особливого ​​корму страуси не вимагають. Головне, щоб у них був гарне пасовище.

В Україні знайти в меню ресторану чи на ринку страусине м'ясо досить таки важко. Але це помилка виробників - свою продукцію необхідно просувати. М'ясо страуса продається оптом за ціною 13-15 $ за 1 кг, роздрібна ціна - 20 $ за 1 кг. Ще однією перевагою страусиного м'яса є те, що страуси набагато стійкіші до інфекцій і практично не хворіють. А це значить, що ні ящура, ні грипу, ні якогось іншого вірусу в м'ясі страуса немає.

Страусині яйця

Купити страусине яйце сьогодні в Україні теж непросто, але набагато легше, ніж м'ясо. Сам факт того, скільки важить страусине яйце, вражає. Вагу одного яйця коливається від 1000 г до 1400 г. Скільки коштує страусине яйце? Купити страусине яйце Ви зможете приблизно за 12-13 $. Але в даному випадку мова йде тільки про харчові яйця. Запліднені ж яйця страуса для інкубації можна купити від  250 грн./шт.

До речі, шкаралупа страусиного яйця дуже міцна і також використовується у виробництві. У деяких племенах її використовують як посудину для води. У нас же з неї виготовляють різні сувеніри.

Шкіра страуса

Страусина шкіра вважається однією з найкращих і поступово витісняє з світового ринку шкіру інших тварин. Більшого всього цінуються шкіра зі спини і грудей через свою пухирчастої фактури. Шкіра з ніг покрита лусочками і йде на виготовлення чобіт, рідше - сумок. Страусина шкіра відрізняється високою зносостійкістю і вважається продуктом найвищої якості. Найкращу шкіру отримують від стресів віком 1-1,5 року розміром від 1,2 до 1,6 кв.м. Вартість 1 кв.м страусиної шкіри може бути до 280 $.

Страусиний жир

Зазвичай при забої страуса отримують 5-7 кг жиру. Якщо птах дуже жирний, вага жиру може досягати і 16 кг. Жир страуса має антисептичні та антибактеріальними засобами, широко використовується в косметології та медицині. Лікарські препарати (мазі) на основі страусиногожиру використовуються при лікуванні захворювань суглобів.

Страусине пір'я
Сама незначна стаття доходу від страусиної ферми. Цінуються пір'я тільки самців. Ціна залежить від довжини пера. Один птах приносить близько 1-1,2 кг коротких пір'я і близько 0,5 кг довгих. Найдорожчі (50-80см) можна купити сьогодні на міжнародному ринку більше, ніж за 300 $ / кг.

Туризм, екскурсії на страусину ферму

Останній, але далеко не маленький аспект прибутку, який зможе принести Вам страусина ферма. Сьогодні дуже багато охочих подивитися своїми очима, як влаштовано сільське господарство зсередини. Та й просто подивитися на химерних птахів досить таки цікаво. Відкрийте ще й кафе-ресторанчик, в меню якого, природно, включені страви з м'яса і яєць страуса.

Отже, приблизні бізнес план страусиної ферми

Старт з 25 сімей (75 особин) - 1 125 000 грн. Купити страуса сьогодні можна приблизно за такими цінами: ципля, віком 5-10 днів - 100 $, віком 1 місяць - 200 $, самка страуса віком 1 рік - 1000 $, самець віком від 2 років - 2000 $. 
Також Вам знадобляться робочі - зоотехнік, охорона, помічники.
Приміщення і облаштування ферми - 3 000 000 грн.
І приблизна структура доходів страусиної ферми:

25% прибутку - туризм;
40% прибутку - продаж живої птиці;
15% прибутку - продаж страусиних яєць;
ще 15% - прибуток від продажу страусиної шкіри (частіше ця цифра вище);
5-10% - продаж пір'я.

Робимо висновок: розведення страусів як для розмноження, так і на забій не вимагає особливих витрат і особливих умов утримання (вибагливі лише маленькі курчата). А продукція, яку Ви отримуєте, є дорогим і високоякісним товаром, що користується попитом, який невблаганно зростає.


Відео по розведенню страусів, страусина ферма:

Поділитись :

0 коментарі:

Прокоментувати

вислови свою думку

Цікаві пропозиції

 
Створенно : ТребаСАЙТ
Copyright © 2013. PROгроші - All Rights Reserved
Design by hitsik