Заголовки новин :
Home » , » В Україні хочуть притягати до відповідальності за отримання зарплат в "конвертах"

В Україні хочуть притягати до відповідальності за отримання зарплат в "конвертах"

пʼятниця, 1 березня 2013 р. | 00:44



У 2013-му Кабмін може форсувати легалізацію відносин між роботодавцями та найманими працівниками. Проект відповідних заходів вже підготовлений
До кінця поточного року Кабмін має намір реалізувати ряд ініціатив з метою легалізації фондів оплати праці підприємств. Такі дії, в Зокрема , передбачені в проекті Плану заходів щодо реалізації Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Пунктом 1.3 Плану, зокрема, передбачається організація виплати заробітної плати співробітникам через поточні банківські рахунки (в тому числі - карткові). З метою стимулювання скорочення готівки в обігу планується, серед іншого, внесення змін до статті 24 Закону України "Про оплату праці" до кінця 2013 року. Відповідальними за реалізацію ініціативи визначені Мінсоцполітики, Нацбанк (за згодою), Міндоходов і Мінекономіки.

Далі - крутіше. Пункт 1.9 проекту "Плану заходів ..." передбачає реалізацію в 2013-му році низки ініціатив, спрямованих на легалізацію ФОП. Зупинимося на двох - найрадикальніших.

Ідея № 1 - притягнення до відповідальності найманих працівників, що погоджуються на роботу та оплату праці з порушеннями законодавства. (Реалізація наміри може бути покладена Мінсоцполітики та Держкомпідприємництва). Нагадаємо, що зараз санкції (аж до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) загрожують, головним чином, роботодавцям - податковим агентам найманих працівників.

Ідея № 2
- ліквідація схеми працевлаштування на неповний робочий день з метою зменшення зобов'язань зі сплати податку на доходи фізосіб і єдиного соціального внеску. Автори проекту "Плану заходів ..." вважають таку схему "зловживанням" і визначають, що Мінсоцполітики, Міндоходов, Держкомпідприємництво відповідальними за її ліквідацію.

Слабкою втіхою може служити лише те, що все тим же пунктом 1.9 проекту документа фіксується намір держави знизити податкове навантаження на ФОП компаній. Але навіть з урахуванням цього радикальне втручання держорганів у трудові відносини може призвести до небажаних наслідків: скорочення ділової активності, зростання рівня безробіття та збільшення трудового навантаження на працюючий персонал. Причому мета легалізації ФОП компаній - скорочення дефіциту Пенсійного фонду - може виявитися і недосягнутій. Більш того - на практиці такі радикальні рішення можуть спровокувати виникнення ряду нових фіскальних проблем внаслідок можливого скорочення рівня добробуту споживачів, а отже - падіння сукупного попиту з усіма похідними економічними проблемами.

За матеріалами: «Дело»
Поділитись :

0 коментарі:

Прокоментувати

вислови свою думку

Цікаві пропозиції

 
Створенно : ТребаСАЙТ
Copyright © 2013. PROгроші - All Rights Reserved
Design by hitsik