Заголовки новин :
Home » , , , » Бізнес-план перепелиної ферми

Бізнес-план перепелиної ферми

понеділок, 28 січня 2013 р. | 15:10

 
Перепелині яйця давно завоювали популярність на продуктових ринках великих міст. Про їх корисності й поживності не писали і не говорили тільки ледачі. Тим не менше розвивається перепелячий ринок поки що повільно: фахівці вважають, що пропозиція перепелиних яєць відстає від попиту рази в чотири.
Бізнес пропонує потенційним мікроінвесторам щось на зразок популяризувати орієнтовного бізнес-плану з організації перепелиної ферми. Щоб розібратися в особливостях "перепелиного" ринку, ми опитали кількох практикуючих перепеловодів і функціонерів від птахівництва, узагальнили надані дані. У пропонованому тексті містяться рекомендації початківцям, описані проблеми зі спеціалізованими обладнанням та кормами. Зрештою описано стан справ зі збутом продукції перепеловодства. 


Тетяна СИДОРЕНКО

Ситуація

Перепелині яйця - цінний, навіть лікувальний продукт, вони містять безліч вітамінів і мікроелементів при повній відсутності холестерину. Перепели (точніше, перепілки) давно "завоювали" популярність за кордоном, де їхні яйця використовують не тільки в кулінарних і медичних цілях, але і як сировина в парфумерній виробництві. 

А ось в країнах - колишніх республіках СРСР, в тому числі і в Україні, перепеловодство поки не набуло належного розвитку. За деякими даними, в Японії щорічно виробляється понад вісім мільйонів перепелів, у Китаї - більше двадцяти п'яти мільйонів. У Росії на рік вилуплюється не більше трьохсот тисяч, а в Україні - менше 150 тисяч цих пернатих. Тим не менше багато наших земляків, які визнали корисність вітамінізованих і бесхолестерінових яєць, стали розводити перепелів на власних подвір'ях, але, як мовиться, "тільки для себе". А ось перепелиних ферм, які займаються промисловим виробництвом яєць і м'яса, в Україні не так багато. Як стверджують фахівці, "перепелячий" ринок у Вітчизні освоєно приблизно на 20%. 

Незважаючи на те що перепелиних ферм в країні мало і внутрішній ринок не заповнений, українські перепеловодов поставляють продукцію своїх підприємств навіть за кордон.

Перепеловод про проблеми

Іван Синенко (53), директор ПП Синенко, с.Горенка, Київська обл. (Перепелина ферма, з 1999 року, штат - 1 чол., Оборот за 2002 рік - 30 тис.грн.): 

- перепеловодство - прибуткова і перспективна справа. Але досягти успіху може не кожен, багато чого залежить від уміння, а також бажання працювати, адже догляд за перепелами - це повністю ручна праця. На першому етапі виникає маса проблем через відсутність досвіду і необхідної інформації. В Україні мало спеціалізованої літератури з вирощування та утримання перепелів.

Виробництво

Усі вітчизняні перепелині ферми спеціалізуються на вирощуванні птиці як яйценосних, так і м'ясних порід. До перепелів яйценосних порід відносяться мармурові, британські чорні, білі англійські, смокінгову. До м'ясних - фараони, американські бройлерні. Багато любителів розводять японських перепелів. 

На жаль, не всі фахівці були готові спілкуватися з пресою. Охоче ​​контактували з Бізнесом і ділилися секретами успішної роботи ПП Синенко (с.Горенка, Київська обл.), ПП Сахно (м. Кіровоград), ПП "Техсервіс" (с. Розумівка, Запорізька обл.), ТОВ "Україна" (с. Мала Рача, Житомирська обл.), ДП "Обрій" (с.Садовое, Київська обл.), МПП "Пан" (м.Лозова, Харківська обл.). 

Всі опитані одностайно заявили, що вирощування перепелів - справа прибуткова. Підприємці, які добре організували збут продукції, стверджують, що рентабельність перепелиного "виробництва" досягає 50-70%. 

Варто зауважити, що перепеловодство ще й швидко змінний бізнес: перепілка досягає продуктивного віку за 30-40 днів і за рік несе більше 280 яєць.

Перепеловод про перспективи

Сергій ТЕРНОВСЬКИЙ (53), директор ПП "Техсервіс", с. Розумівка, Запорізька обл. (Перепелина ферма, з 2002 року, штат - 8 чол., Оборот за 2002 рік - 60 тис.грн.): 
- Конкуренція в нашій справі незначна. Я вважаю, що сьогодні ринок абсолютно не заповнений перепелиній продукцією. Враховуючи, що перепелині яйця і м'ясо завойовують у населення все більшу популярність, можна сміливо говорити про великі перспективи цього бізнесу.

З чого почати

Починаючого підприємця може спочатку приголомшити велика кількість специфічних проблем у перепеловодство. У країні майже неможливо знайти необхідну друковану інформацію про вирощування перепілок, спеціалізоване обладнання, а також відповідні корми. Тому, щоб взятися за цю справу, необхідно зважити всі "за" і "проти", "перелопатити" інтернет, знайти необхідну техніку або підприємство, яке сконструює "залізо", врешті-решт вирішити, з якого поголів'я пернатих починати свій бізнес.
Варіант з поголів'ям не більше ста особин розглядати не будемо, оскільки таке "стадо" може забезпечити цілющим продуктом тільки сім'ю і друзів, але прибутку не принесе.
Щоб "вийти" на ринок, практики рекомендують починати з 500-700 перепелів. Завдяки плодючості і швидкого зростання вже через рік поголів'я пернатих може збільшитися до 5000 особин. Повністю облаштований пташник, з 500-700 перепілки, обійдеться в $ 8-10 тис. Окупити всі початкові витрати можна вже за два-три місяці роботи. 

В цих долоньках і загонах - перепелячий дитячий садок. Точніше, в долонях - ясла, а на підлозі, в обгороджених псевдовольерах - підготовча група. 

Закупити яйця або молодняк можна в будь-якому діючому господарстві. Там на вибір можуть запропонувати як добового курчати, так і місячну курочку.Середня вартість одного інкубаційного яйця - 30-35 копійок, а перепілка тритижневого віку і старше "потягне" на 5-8 грн. 

Варто врахувати, що продуктивність перепелів у віці одного року знижується вдвічі, тому про оновлення стада необхідно піклуватися регулярно. Для цього формують і містять батьківське стадо, де на одного самця припадають три-чотири самки. Яйце для продовження роду беруть від двох - десятимісячної птиці. Яйця від самок старше 10 місяців використовують як харчові. Однорічних перепелів забивають на м'ясо.
Торгувати молодняком зараз не менш вигідно, ніж перепелиними яйцями і м'ясом. У країні з завидною сталістю виникають нові ферми, які і підтримують попит на перепелят.

Обладнання

Дорослих перепелів зручно утримувати в клітках із зварної металевої сітки. На фермах встановлюються клітинні батареї, що складаються з шести клітин, обладнаних Поїлки й годівниці, а також невеликими бортиками для "уловлювання" яєць. Пол в такій клітці - під нахилом, і як тільки перепілка знесе яйце, воно скочується і впирається у бортик. У такій клітинної батареї можна помістити 240-280 перепелів. 

На Заході можна без проблем купити будь-яке спеціальне обладнання для утримання і вирощування перепелів. В Україні часто доводиться все робити самостійно. Майже всі клітки для утримання перепелів, а також інкубатори і вивідні камери, встановлені на вітчизняних фермах, - саморобні. Клітини "клепають" з зварної оцинкованої сітки, фанери, металевого листа і арматури. 

Якщо виготовити перепелине житло самостійно немає можливості або бажання, то можна його замовити на перепелиних фермах, які вже кілька років займаються розведенням пернатих. Вартість однієї клітинної батареї з шести клітин - $ 80-100.
Ось вони, моторошно корисні, смачні, одним словом, "круті" перепелині яйця.
Крім клітин, в господарстві необхідні інкубатор і вивідна камера, щоб збільшувати поголів'я і оновлювати стадо. Інкубатор, як і клітини, можна виліпити самостійно, керуючись спеціальними посібниками, або ж купити. Будь-яку "механічну квочку", розраховану на "висиджування" курячих яєць, можна пристосувати і для виведення перепелят. Якщо куряча "квочка" не влаштовує, то замовити спеціалізоване перепелине обладнання можна у тих же великодосвідчених "просунутих" перепеловодов. Вартість такого саморобного агрегату - 1200-4000 грн. (Не дорожче "курячого" інкубатора). 

Яким би не був інкубатор, промисловим чи саморобним, він повинен відповідати певним вимогам. Перш за все "переворот" яєць повинен відбуватися автоматично, інакше доведеться це робити вручну по кілька разів на день. Крім того, агрегат повинен підтримувати необхідну температуру - 37-39оС.Клітинні будиночки виробляють у ПП Синенко (с.Горенка, Київська обл.), ПП Сахно (м. Кіровоград). Інкубатори, а також комплектуючі до них виготовляють ПП Синенко (с.Горенка, Київська обл.), ПП Круліковський (м.Зміїв, Харківська обл.), ПП "Аккош" (м.Красний Луч, Луганська обл.).

Приміщення

Місце розташування перепелиної ферми великого значення не має. Це може бути і будиночок в селі, і будь порожнє приміщення в місті. Головне, обладнати приміщення у відповідності з усіма вимогами щодо утримання перепелів. 

Перш за все необхідно подбати про підтримку температурного режиму протягом усього року (оптимальна температура - 18оС). Перепели дуже капризні: їм необхідний свіже повітря, але, в той же час, вони не переносять протягів. На освітлення пташиного будиночка можна особливо не витрачатися - перепела яскравого світла не люблять.
Для утримання 700 дорослих пернатих достатньо "комнатенке" площею 15-20 кв.м. Для утримання курчат і молодняку ​​буде потрібно додаткове приміщення площею близько 5 кв.м. Для інкубаторів та вивідних камер, для зберігання і приготування кормів потрібно підсобне приміщення площею 10 кв.м. Ну і не слід забувати про розширення: при нормальному вмісті ваші 700 перепілок через рік перетворяться в 5000. 

Молодняк містять прямо на підлозі, посипати тирсою, "новонароджених" - у фанерних ящиках. Якщо режим утримання перепелів буде порушений, то птах почне боліти. Наприклад, яскраве освітлення може призвести до канібалізму серед перепелів, а від протягів у птаха випадають пір'я.

Кормова база

Найгостріша проблема в перепелиному справі - це корми (спеціалізовані "перепелині" кормосуміші), точніше, їх нестача на українському ринку.
Це клітини з перепелами, у кожного бортика - Жменька яєць. Ті кормові суміші, які пропонують вітчизняні комбікормові заводи, не містять необхідної кількості життєво важливих для перепелів інгредієнтів. 

Як стверджують фахівці, заводів, що виробляють більш-менш "правильні" комбікорму, дуже мало. За даними Бізнесу, це ВАТ "Дніпропетровський експериментальний завод рибних гранульованих кормів", АТ з ІІ "Київ-Атлантик Україна" (м.Київ), КХП "Новоукраїнський" (м. Новоукраїнка, Кіровоградська обл.). 

Щоправда, деякі фахівці стверджують, що практично будь комбікормовий завод може освоїти випуск сумішей за рецептурами перепеловодов. Вартість корму - від 700 грн. до 1500 грн. за 1 т. 

Однак навіть саму "правильну" вітчизняну суміш доводиться присмачувати мінералами і вітамінами (крейда, черепашник, рибне борошно). 

Правда, дози необхідно розраховувати, оскільки не тільки відсутність, але й передозування різних мінеральних добавок і вітамінів викликають у перепелів різні захворювання , через які знижується продуктивність.

Перепеловод про корм

Олег САХНО (32), директор ПП Сахно, м.Кіровоград (перепелина ферма, з 2002 року, штат - 5 чол., Оборот за 2002 рік - $ 5 тис.): 

- На жаль, в Україні не виробляють кормів спеціально для перепелів. Є відповідні суміші, які випускає лише один комбікормовий завод. Але і в них бракує мінеральних речовин, необхідних для нормального розвитку птиці. Доводиться додавати дорогі імпортні премікси, присмачувати комбікорму мінералами.

Каже ресторатор Андрій Лещинер (31), адміністратор ресторану "Єгер", м. Київ (з 1996 року, штат - 15 чол., Оборот за 2002 рік - дані не надані): 

- Попит на страви з перепелів є, але не кожен відвідувач може дозволити собі покуштувати цей делікатес, оскільки вартість порції - 25-30 грн. У середньому, замовлення на "царський блюдо" надходять раз на два дні, і гурманів якість української птиці задовольняє. Більше є перепелиного м'яса найближчим часом не стануть, тому дефіциту з сировиною ми не відчуваємо, закуповуємо щотижня по півтора кілограма м'яса, щоб побалувати їдців свіжим, не переморожене продуктом.

Збут

Найбільше перепелиних яєць продається на ринках і в супермаркетах, тушки перепелів постачають головним чином у ресторани. Але, враховуючи дієтичні і навіть лікувальні властивості перепелиних яєць, можна спробувати налагодити їх збут у будинках відпочинку, дитячих садах, санаторіях, на турбазах. Поки оптовий ринок всякого роду перепелятіни не сформувався, більшість ферм доставляють продукцію прямо в роздрібні точки або в "кабаки". Але ніхто не забороняє формувати власні оптові схеми. Термін зберігання перепелиних яєць досить великий (при кімнатній температурі - 30 діб, в холодильнику - 60), що повинно привертати оптових торговців. З тієї ж причини стають цілком досяжними ринки не тільки рідного міста, але й прилеглих населених пунктів.Найбільшим попитом продукція перепеловодства користується у великих індустріальних містах. Не варто забувати, що попит на перепелині яйця, як на курячі, схильний до сезонних коливань.


Персонал

Зміст будь-якої птиці вимагає щоденного догляду. Це і годування, і прибирання посліду, і збір яєць. Крім того, необхідно регулярно готувати кормову суміш, а також підтримувати в приміщенні необхідні температуру і вологість. Також треба розсаджувати птицю по клітках, стежити за процесом інкубації і, нарешті, проводити забій і розбирання. 

На все це йде дуже багато часу, оскільки всі процеси здійснюються вручну. Але впоратися з такою роботою може й одна людина. Як правило, перепелячий бізнес - справа сімейна. 

Якихось особливих знань для роботи не буде потрібно, навчитися елементарним операцій можна за лічені дні. Якщо наймати людини "з вулиці", то його слід попередити, що працювати доведеться без вихідних і свят (краще наймати відразу двох-трьох чоловік, щоб кожен працював по змінному графіку).Середня зарплата працівника на перепелиній фермі - 300-600 грн. на місяць.
Поділитись :

0 коментарі:

Прокоментувати

вислови свою думку

Цікаві пропозиції

 
Створенно : ТребаСАЙТ
Copyright © 2013. PROгроші - All Rights Reserved
Design by hitsik